Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sezónnost vybraných demografických událostí v České republice po roce 1950
Procházková, Kateřina ; Rychtaříková, Jitka (vedoucí práce) ; Kalibová, Květa (oponent)
Sezónnost vybraných demografických událostí v České republice po roce 1950 Abstrakt Bakalářská práce se zaměřuje na sezónnost sňatků, živě narozených, umělých přerušení těhotenství, samovolných potratů, zemřelých a sebevražd v České republice v letech 1950-2019. Výše uvedené události mají odlišné faktory, které sezónnost ovlivňují, a které jsou v práci popsány. Analyzována jsou data po jednotlivých měsících za každý rok. Dále je sledované období rozděleno do desetiletí, která jsou též podrobněji popsána. Sezónnost živě narozených, umělých přerušení těhotenství a sebevražd je sledována také z pohledu dnů v týdnu. Sezónnost sňatků je ovlivněna především společenskými a kulturními faktory, změnami v legislativě a tradicemi. Sezónnost živě narozených ovlivňují bioklimatické, energetické a sociální faktory. Sezónnost uměle přerušených těhotenství je ovlivněna dobou početí a provozem zdravotnických zařízení. Sezónnost zemřelých je ovlivněna bioklimatickými a sociodemografickými faktory. Sebevraždy jsou pak kombinací bioklimatických a sociálních faktorů. Dále se práce zabývá změnami v sezónnosti některých demografických událostí, které přinesl pandemický rok 2020. Klíčová slova: sezónnost, příčiny ovlivňující sezónnost, sňatky, živě narození, umělé přerušení těhotenství, samovolné potraty, zemřelí, sebevraždy,...
Potratovost obyvatelstva České republiky, časový vývoj a prostorová diferencovanost
FIKAROVÁ, Nikola
Bakalářská práce se věnuje potratovosti obyvatelstva v České republice. Práce se zabývá analýzou tohoto demografického procesu nejen z časového hlediska, ale též z hlediska prostorového se zaměřením na kraje a okresy Česka. Prvotním cílem bylo shromáždění statistických údajů o potratovosti obyvatelstva. V práci byl kladen důraz na zachycení vývojových změn legislativy k potratovosti. Tyto změny byly aplikovány při sledování vývoje zmíněných dat o potratovosti v Česku. Náplní práce bylo zhodnotit potratovost prostřednictvím ukazatelů, jako je například hrubá míra potratovosti nebo index potratovosti. Pozornost byla zaměřena na charakteristiku potratovosti z hlediska umělých potratů (interrupcí) a samovolných (spontánních) potratů. Výsledky zkoumání jsou prezentovány formou tabulek, grafů a mapových výstupů.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.